Het MAYO principe in koecomfort

Op het moment dat je genetische eigenschappen en voeding buiten beschouwing laat kun je met zekerheid zeggen dat de prestaties van uw melkvee afhankelijk zijn van de manier van huisvesten. Hoewel moeilijk per individueel geval te meten is, zal iedereen het over eens zijn dat Koecomfort een noodzaak is.

Hoewel doorstroming, roosters, drinkpunten en vreetplekken belangrijke aspecten zijn kan met zekerheid genoemd worden dat de ligbox dé plek is waar de koe de meeste tijd doorbrengt en dus essentieel is.

LIGBOX

Het ontwerp van een ligbox heeft slechts een paar richtlijnen, en aan het einde van de dag zal de beugel niets meer zijn dan een richtlijn voor de koe om haar plek te vinden. De functie van een ligbox is slechts van korte duur en zal snel door een koe snel opgenomen worden in haar dagelijkse routine. Een koe weet haar plek te vinden ongeacht de vorm. Een veel gemaakte gedachte is dat de vorm vanaf de zijkant is die telt terwijl de box vanuit het vooraanzicht gebruikt word door de koe.

Eisen ligbox

  • Gemakkelijk in en uit de box stappen, bepaald door de positie van de schoftboom
  • Kopruimte, bij het opstaan moet de koe haar kop naar voren kunnen brengen
  • Strek ruimte, de knieboom mag nimmer hoger zijn dan 7-8 cm. Als het moet, kan ze haar poten hier overheen zetten.

 

De 3 kritische punten waar op te letten wanneer koeien in de box staan en liggen. De punten zijn als een tekening te verbinden.

EISEN LIGBED

  • De ondergrond moet schokken kunnen absorberen bij de vrije val
  • Het ligbed moet relatief zacht en niet schurend zijn zodat ze haar natuurlijke liggedrag kan vertonen
  • 100% grip zorgt dat een koe met vertrouwen kan opstaan
  • Een gesloten celstructuur en vlak profiel zorgen er voor dat bacteriën zich niet in of op de matras nestelen.
  • Gemak in onderhoud, kostenefficiënt en levensduur zijn voor de onderneming van belang

Vanuit de bovengenoemde basisprincipes vervult MAYO sinds 1988 haar rol als marktleider op het gebied van koecomfort. Samen met boeren wereldwijd werken wij aan de beste producten die tot de hedendaagse MAYO MATRAS hebben geleid.

Een stal hoeft niet nieuw te zijn om aan deze principes te voldoen

Call Now Button